Wspólne czesko-polskie oświadczenie w sprawie zamordowania Roberta Serry i jego towarzyszki

robert-serra-homage1 października 2014 roku został zasztyletowany w swoim mieszkaniu w Caracas przez nieznanych sprawców młody przedstawiciel Zjednoczonej Partii Socjalistycznej Wenezueli (PSUV) i poseł do parlamentu Wenezueli Robert Serra i jego towarzyszka życia Maria Herrera. To kolejny już przypadek bestialskiego skrytobójstwa dokonanego na przedstawicielu rządzącej Boliwariańską Republiką Wenezueli partii socjalistycznej PSUV.

Niżej podpisane organizacje oceniają te wydarzenie jako kolejną próbę zastraszenia klasy robotniczej Wenezueli, jej przedstawicieli i politycznych rzeczników (w tym prezydenta Nicholasa Madurę), na drodze prób budowania ustroju władzy ludowej i społeczeństwa sprawiedliwości społecznej. Są one kolejnym sygnałem, który dają wenezuelscy oligarchowie, kapitaliści i ich rzecznicy, że będą wszelkimi środkami – w tym morderstwami – bronić stosunków społecznych opartych na wyzysku ekonomicznym klasy robotniczej i warstw ludowych Wenezueli oraz geopolitycznej zależności Wenezueli od państw próbujących zachować hegemonię na kontynencie.
Ten brutalny, faszystowski czyn pokazuje niezbicie, że nie ma możliwości kompromisu między kapitalistami a drogą rozwoju wskazaną przez socjalizm.

Niżej podpisane organizacje wyrażają poparcie dla rządu władzy ludowej Boliwariańskej Republiki Wenezueli oraz dla klasy robotniczej Wenezueli w walce przeciwko medialnej, ekonomicznej i politycznej wojnie wywołanej przez oligarchów, zdrajców i imperialistów.

Niżej podpisane organizacje domagają się:

• szybkiego wyjaśnienia sprawy zabójstwa, ujęcia jego sprawców i sprawiedliwego ich ukarania,
  • zwiększania uczestnictwa najszerszych rzesz klasy robotniczej i warstw ludowych Wenezueli w codziennym sprawowaniu władzy, jako najlepszego środka do pełnej identyfikacji z prowadzoną przez rząd Wenezueli polityką i własnym, ludowym krajem,
  • zaprzestania ingerencji w wewnętrzne sprawy Wenezueli przez Stany Zjednoczone Ameryki, międzynarodowy kapitał i inne siły imperialistyczne.

Cześć Robertowi Serrze i Marii Herrer!
Niech żyje wenezuelska klasa robotnicza i rewolucja Boliwariańska!
Precz z terroryzmem, precz z oligarchią!
Precz z faszyzmem i imperializmem – narzędziami kapitalizmu!
Tak dla wolności społeczeństw!

/-/ Stowarzyszenie Młodych Komunistów Czechosłowacji (SMKČ)
/-/ Związek Zawodowy Czech, Moraw i Śląska (OS ČMS)
/-/ Stowarzyszenie Przyjaźni z Ameryką Południową i Karaibami
/-/ Polska Grupa Koordynacyjna Światowej Federacji Związków Zawodowych (WFTU PL)

Praga, Warszawa, 22 października 2014 r.

Oświadczenie w wersji pdf.

Wszystkie osoby prywatne i organizacje, które chciałyby dołączyć do sygnatariuszy tego Oświadczenia, proszone są o kontakt.