„Uwolnić Hubera Ballesterosa!” domaga się stanowisko solidarnościowe PAME z ludnością Kolumbii

huber„My, niżej podpisane organizacje, piszemy do Was z wnioskiem o natychmiastowe uwolnienie z więzienia kolumbijskiego związkowca i działacza ludowego Hubera Ballesterosa Gomeza i innych kolumbijskich działaczy, którzy zostali bezprawnie uwięzieni za obronę interesów robotników i ludności kolumbijskiej” – tak zaczyna się stanowisko greckiego Wszechrobotniczego Frontu Bojowego (PAME) adresowane do rządu i władz Kolumbii.

Światowa Federacja Związków Zawodowych (WFTU) wzywa wszystkie organizacje związkowe i działaczy związkowych do organizowania protestów pod ambasadami w swoich krajach i wydania solidarnościowych stanowisk, jako części nadchodzącej Międzynarodowej Kampanii Solidarności WFTU na rzecz uwolnienia Hubera Ballesterosa.

Huber Ballesteros Gomez został aresztowany 25 sierpnia 2013 roku. Jest on pochodzącym z wyborów członkiem Komitetu Wykonawczego związku zawodowego Centrala Jedności Robotniczej (CUT), liderem Krajowej Federacji Związków Zawodowych Przemysłu Rolnego (FENSUAGRO FSM) i uznanym przywódcą ruchów chłopskich. Jest także członkiem Komitetu Patriotycznego Ruchów Społecznych i Politycznych „Marcha Patriotica”.

Tutaj znajduje się list solidarnościowy PAME (w języku angielskim).