Konferencja AOP: Sekretarz generalny WFTU podkreśla stanowiska WFTU nt. istotnych kwestii świata arabskiego

2014-ALO-CairoDelegacja Światowej Federacji Związków Zawodowych (WFTU) pod przywództwem Sekretarza generalnego uczestniczyła w dniu 14 września 2014 r. w ceremonii otwarcia Konferencji Arabskiej Organizacji Pracy (AOP), która odbyła się w stolicy Egiptu – Kairze.

Jorgos Mawrikos w swoim przemówieniu do uczestników Konferencji, w której uczestniczyli przedstawiciele pracodawców, przedstawiciele rządów krajów arabskich, ministrowie pracy i przedstawiciele związków zawodowych, podniósł trzy zasadnicze kwestie dotyczące klasy robotniczej dzisiejszego świata arabskiego: imperialistyczna agresywność, solidarność z ludnością palestyńską i walka o godną pracę przeciwko bezrobociu.

W kuluarach Konferencji organizacje członkowskie WFTU odbyły także spotkanie w celu oceny przebiegu realizacji Planu Działań WFTU na rok 2014.

Przemówienie Sekretarza generalnego WFTU Jorgosa Mawrikosa:

„Ta Konferencja Arabskiej Organizacji Pracy odbywa się w czasie po ostatniej zbrodni syjonistycznego państwa Izrael popełnionej na ludności palestyńskiej w celu rozszerzenia swojego osadnictwa.
Ta Konferencja odbywa się w czasie którego Stany Zjednoczone Ameryki i Unia Europejska stają się z każdym momentem coraz bardziej agresywne i wcielają w życie swoje plany „Nowego Bliskiego Wschodu”.

Ta Konferencja odbywa się w momencie, gdy ludność świata arabskiego stają twarzą z rezultatami tej agresywności. Jednocześnie zaś stykają się z wieloma innymi trudnymi problemami dnia codziennego: wysokim bezrobociem, niskimi wynagrodzeniami, brakiem zabezpieczenia socjalnego, problemami w zakresie mieszkalnictwa i ochrony zdrowia. Uważamy, że te zasadnicze kwestie muszą być w centrum dyskusji prowadzonych na tej Konferencji Arabskiej Organizacji Pracy.

Jako nasz wkład do tych kwestii chcemy powiedzieć, co następuje:
Światowa Federacja Związków Zawodowych, reprezentująca dzisiaj ponad 90 milionów robotników w 126 krajach świata, swoimi stanowiskami i działaniami zawsze stała po stronie ludności państw arabskich.
Naszymi stanowiskami i działaniami jesteśmy przeciwko imperialistycznym atakom i interwencjom zagranicznych interesów w wewnętrzne sprawy krajów świata arabskiego. Byliśmy zawsze i będziemy zawsze przeciwko wojnom w Iraku, w Afganistanie, w Libii. Jesteśmy przeciwni obcym interwencjom w Syrii.
Rezultatami tych polityk jest wzrost bezrobocia, zwiększenie migracji z powodów ekonomicznych, wzrost biedy i ubóstwa.
Sytuacja dzisiaj jest znacznie gorsza! W wyniku tych wojen nie nastała żadna „demokracja”! Żaden „pokój” i żadna „stabilność”! Tylko krew, bezrobocie i migracja dla ludności, a zyski dla ponadnarodowych korporacji.

Światowa Federacja Związków Zawodowych otwarcie potępiała rolę różnych centrów imperialistycznych, które wykorzystują środki polityczne, militarne i inne w celu przejęcia kontroli nad państwami, kradzieży ich bogactw, ustanowienia swoich krótkookresowych i długookresowych interesów w regionie.
Stanowisko WFTU jest jasne i jesteśmy w tym zakresie czyści!
Wierzymy, że ludność i tylko ludność ma prawo do decydowania o swojej teraźniejszości i swojej przyszłości. Że bogactwa każdego kraju muszą być używane dla korzyści i wzrostu bogactwa jego ludności.

Po drugie, Światowa Federacja Związków Zawodowych zawsze była po stronie ludności palestyńskiej przeciwko okupacji ze strony państwa Izrael. Wiemy, kto jest kryminalistą, a kto jest ofiarą. Kto jest intruzem występującym przeciwko tym, którzy bronią swoich domów.
Wzywamy organizacje międzynarodowe, Organizację Narodów Zjednoczonych, do wdrożenia jednej z dziesiątków rezolucji podjętych od 1948 roku, mówiących o utworzeniu niepodległego państwa palestyńskiego i położeniu kresu izraelskiej okupacji w Palestynie i na terytoriach Syrii i Libanu. Te rezolucje nie mogą pozostawać tylko na papierze. Ta zbrodnia musi się zakończyć.
Także w tych dniach WFTU kontynuuje swą Międzynarodową Kampanię Solidarności z Ludnością Palestyńską. Wezwaliśmy wszystkie organizacje związków zawodowych do organizacji marszów i protestów, jak również do zbiórki pieniędzy i środków medycznych dla ludności palestyńskiej. Już niebawem zostaną one przetransportowane do Palestyny.
Stale jesteśmy po stronie ludności Syrii, ludności Libanu, ludności Iraku, przeciwko zagranicznym interwencjom, przeciwko imperialistom.

I w końcu, na dzień 3 października 2014 r. Światowa Federacja Związków Zawodowych wezwała wszystkie organizacje związków zawodowych do jedności w działaniu. Do walki przeciwko bezrobociu i na rzecz godnej pracy dla wszystkich i bezzwłocznego wdrożenia programów ochronnych dla osób bezrobotnych.

Drodzy bracia i siostry,
Dziękuję za danie mi raz jeszcze możliwości wyrażenia wsparcia WFTU dla ludności świata arabskiego.
WFTU docenia wkład ludności arabskiej, Waszych cywilizacji, Waszego dziedzictwa kulturalnego, Waszej historii, Waszych walk.
Razem z organizacjami członkowskimi WFTU, które są największymi organizacjami związkowymi w świecie arabskim, będziemy kontynuować z całych naszych sił pracę na rzecz jedności ludności arabskiej przeciwko imperializmowi, na rzecz poprawy życia arabskich robotników.
Życzę Konferencji Arabskiej Organizacji Pracy samych sukcesów.
Dziękuję.”