Stanowisko WFTU w sprawie ostatnich wydarzeń na Ukrainie

ukr1Światowa Federacja Związków Zawodowych (WFTU) informuje międzynarodową klasę robotniczą, że ostatnie wydarzenia na Ukrainie nie są „zwycięstwem demokracji”, jak to obłudnie twierdzą NATO, Unia Europejska, Stany Zjednoczone Ameryki i ich sojusznicy.

Ostatnie wydarzenia na Ukrainie są niebezpiecznym rozwojem sytuacji przede wszystkim dla klasy robotniczej Ukrainy, dla narodów w regionie i dla pokoju na świecie.

Ukraina jest krajem bogatym w duże zasoby wytwarzania bogactwa. Jest to kraj posiadający najważniejsze rurociągi energetyczne, kraj o ważnej pozycji na mapie geostrategicznej.

Nowy rząd ukraiński, który został utworzony przez reakcyjne i antypracownicze siły polityczne, objął władzę przy wsparciu amerykańskich imperialistów i ich sojuszników. Nowy rząd jest marionetką imperialistów, którzy go tam sformowali, aby promować określone plany geopolityczne i geostrategiczne.

Jednocześnie wydarzenia na Ukrainie potwierdzają, że organizacje nazistowskie i neo-nazistowskie są instrumentem systemu kapitalistycznego i są wrogie klasie robotniczej i warstwom ludowym. Klasowo-zorientowany międzynarodowy ruch związkowy wyraża internacjonalistyczną solidarność z pracownikami mieszkającymi na Ukrainie. Wspiera i będzie wspierać prawa pracowników mieszkających na Ukrainie do walki z kapitalistycznym barbarzyństwem i z zagrożeniami powodowanymi przez rywalizację między Unią Europejską, USA i Rosją.

Sekretariat WFTU