Stanowisko WFTU w sprawie Libii

LibiaŚwiatowa Federacja Związków Zawodowych (WFTU) zdecydowanie potępia rozlew krwi w Libii zorganizowany przez reżim Kadafiego, reżim, który sprzymierzył się z rządzącymi w USA i Wielkiej Brytanii i następnie przyjął głęboki antydemokratyczny kurs na rzecz międzynarodowego kapitału.

Wyrażamy naszą solidarność i wsparcie dla sił ludowych, które podjęły walkę o prawa ludzi pracy i na rzecz swobód demokratycznych.

Walka przeciwko reżimowi dyktatury Kaddafiego jest walką przeciwko prowadzonej przez niego polityce, przeciwko brutalnemu wyzyskowi, przeciwko brakowi swobód demokratycznych, przeciwko imperialistycznej interwencji i intrygom burżuazji.

Krew niewinnych ludzi arabskiego Maghrebu będzie ziarnem dla prawdziwej zmiany demokratycznej, gdy rządzący dyktatorzy odejdą wraz ze swą imperialistyczną polityką. Ta krew powinna być ziarnem dla organizacji w tych krajach nowego klasowo-zorientowanego ruchu związkowego, walczącego po stronie robotników i ich praw.

Światowa Federacja Związków Zawodowych będzie wspierać te działania na wszystkie możliwe sposoby.

Sekretariat WFTU

Ateny, 23 lutego 2011 r.